C A G Service overeenkomst

home | Nieuwsberichten

Overzicht nieuwsberichten

Legionella eist meer slachtoffers: drie doden in Brabant

geplaatst op: 14 Jul, 2017

Het aantal legionellaslachtoffers in Nederland stijgt, zo blijkt volgens het Brabants Dagblad uit cijfers van het RIVM. Door het warmere weer kan de bacterie zich ook in ons land sneller in tuinslangen, leidingen en plantenspuiten verspreiden.

Installatiebrache: verplichte APK op woningen

geplaatst op: 20 Apr, 2017

Er moet een verplichte vijfjaarlijkse APK-keuring komen voor gas, water en licht in alle woningen. Dat zegt Doekle Terpstra van UNETO-VNI, de vereniging van de installatiebranche, op BNR.

Veel campings doen te weinig tegen legionella

geplaatst op: 20 Apr, 2017

DEN HAAG - Ongeveer de helft van de Nederlandse campings doet te weinig om te voorkomen dat drinkwater besmet raakt met de legionellabacterie. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat daarom scherper controleren. Legionella kan bij inademing griepachtige verschijnselen veroorzaken. De bacterie kan daarnaast leiden tot de potentieel dodelijke veteranenziekte.

Onderzoek naar gezondheidseffecten fijnstof rond Schiphol

geplaatst op: 27 Mar, 2017

SCHIPHOL - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat onderzoek doen naar de effecten van fijnstof rond Schiphol op de gezondheid van omwonenden. Dat meldt de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Diverse GGD’s doen mee aan het onderzoek.

Legionella ontdekt in flat Zaandam

geplaatst op: 16 Mar, 2017

ZAANDAM - In het wooncomplex de Noordwachter in Zaandam is legionella ontdekt. Deze bacterie is gevaarlijk, omdat het de veteranenziekte kan veroorzaken. De douchekoppen in alle 168 woningen zijn vervangen door tijdelijke koppen met een filter. Dinsdag 4 april moeten alle bewoners hun huis uit omdat de leidingen worden doorgespoeld.

Strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie per 1 april 2017

geplaatst op: 13 Mar, 2017

Vanaf april 2017 worden er strengere eisen aan luchtkwaliteit gesteld, waaraan de kinderopvang moet voldoen. De norm van het CO2 gehalte zal binnen de GGD-inspectie worden gecontroleerd, maar wellicht de grootste verandering: De GGD mag gaan handhaven indien de luchtkwaliteit niet in orde is.

Uitspraak rechter in zaak monsterprogramma alternatieve legionella technieken

geplaatst op: 8 Mar, 2017

Recent heeft de rechtbank Midden-Nederland een uitspraak gepubliceerd die gevolgen heeft op de uitvoering van het aanvullende wateranalyse programma bij inzet van een alternatieve legionella preventie techniek bij kleine overzichtelijke prioritaire leidingwaterinstallaties. Dit geeft duidelijkheid over de wijze waarop Tabel IIId moet worden geïnterpreteerd. In de uitspraak wordt specifiek gekeken naar de inzet van een ultrafiltratie systeem.

Fijnstof kost je ongeveer een jaar van je leven

geplaatst op: 23 Feb, 2017

Ons drinkwater moet schoon zijn, maar voor onze lucht zijn de regels een stuk minder scherp. Kwetsbare mensen hebben daar veel last van, stelt Tim Nawrot, professor milieu-epidemiologie aan de Universiteit Hasselt. Hij onderzoekt de effecten van fijnstof in de lucht op onze gezondheid.

Zestien Rotterdammers onwel door koolmonoxide

geplaatst op: 14 Feb, 2017

Aan de Wuysterstraat in Rotterdam-Zuid zijn zondagavond 12 februari zestien bewoners van een appartementencomplex onwel geworden. Ze hadden vermoedelijk een koolmonoxidevergiftiging opgelopen.

CAG Amned steunt het Sophia kinderziekenhuis

geplaatst op: 15 Feb, 2017

Op 11 en 12 februari is met het evenement ‘Fietsen voor Sophia’ meer dan €16.000,- opgehaald. Op beide dagen hebben afwisselende wielrenteams drie keer drie uur achter elkaar gefietst in het Topsportcentrum in Rotterdam. CAG Amned en Mampaey installatiebedrijven sponsorden het evenement door een speciaal ontworpen fietsshirt te verkopen. In totaal zijn 130 shirts verkocht.

Meer fijnstof achter het fornuis dan langs de snelweg

geplaatst op: 10 Feb, 2017

Denk je aan blootstelling aan fijnstof, dan doemt al snel het beeld van drukke snelwegen op en de longen van de mensen die er in de buurt wonen. Uit onderzoek van TNO in het tv-programma De Kennis van Nu blijkt echter dat de blootstelling aan fijnstof binnenshuis groter is dan buiten. Bij het bakken en braden worden namelijk veel fijnstofdeeltjes de lucht in geslingerd. Doordat nieuwe huizen goed geïsoleerd zijn en afzuigkappen ofwel uitstaan, ofwel niet goed genoeg werken, blijven de deeltjes urenlang in de lucht hangen.

FVC-spelers kunnen niet bij de club douchen

geplaatst op: 25 Jan, 2017

De Leeuwarder voetbalclub FVC kan de douches al weken niet gebruiken. In het wedstrijdcomplex Wiarda in Goutum is legionella geconstateerd. Beheerder BV Sport van het complex is bezig de problemen te verhelpen.

Legionella in Maastricht

geplaatst op: 9 Jan, 2017

Drie sportcomplexen in Maastricht zijn gesloten vanwege legionella, de bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Het gaat om een gymzaal, een sporthal en een clubgebouw.

Legionella in Kaatsheuvelse sporthal De Werft

geplaatst op: 28 Dec, 2016

LOON OP ZAND - In het water van sporthal De Werft in Kaatsheuvel is de legionellabacterie aangetroffen. Vijf van de acht kleedkamers zijn tijdelijk gesloten, omdat er niet gedoucht mag worden. Bij sporthal De Wetering in Loon op Zand is niets aan de hand.

Teer zorgt voor stank in gebouw van Avans in Breda

geplaatst op: 6 Dec, 2016

Avans kampt dinsdag met stank in het gebouw aan de Hogeschoollaan in Breda. Dat meldt de hogeschool op internet.

Andries is thuis maar heeft nog een lange weg te gaan

geplaatst op: 6 Dec, 2016

EO-coryfee Andries Knevel (64), die eerder dit jaar in Bolivia een ernstige legionellabesmetting opliep en de afgelopen tijd werd verzorgd op de verpleegafdeling, heeft het ziekenhuis verlaten en is weer thuis. ,,Hij heeft nog een lange weg te gaan,'' zegt zijn vrouw Rietje Bakker, aan de deur, thuis in Huizen. Uiteraard is ze blij dat haar man thuis is.

EO-presentator Andries Knevel op ic vanwege legionella

geplaatst op: 15 Nov, 2016

EO-presentator Andries Knevel is ernstig ziek. Tijdens een reis door Bolivia voor het programma EO Metterdaad heeft hij een legionellabesmetting opgelopen, meldt de omroep op zijn website. Bij terugkomst is Knevel (64) opgenomen in het ziekenhuis. Hij verblijft op dit moment op de intensive care. De EO roept mensen op voor hem te bidden.

Legionellabacterie in zes Haagse sporthallen

geplaatst op: 14 Nov, 2016

In zes gemeentelijke sporthallen in Den Haag is begin oktober de legionellabacterie in de waterleidingen gevonden. Het gaat om 't Zandje, Ockenburgh, Leidschenveen, Houtrust, Oranjeplein en sporthal Piet Vink. De doucheruimtes zijn afgesloten en worden gedesinfecteerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Legionella aangetroffen in Regio College

geplaatst op: 12 Oct, 2016

ZAANDAM - Bij een periodieke controle van de waterleiding is afgelopen vrijdag bij het Regio College in Zaandam de legionellabacterie aangetroffen. Het gaat om de milde soort, de zogenaamde non-pneumophila.

Een dode en minstens 6 zieken door legionella besmetting in hotel in Salou

geplaatst op: 12 Oct, 2016

SALOU – Volgens de Spaanse media is er tenminste een gast die in september in een hotel in Salou verbleef overleden en zijn er minstens zes anderen in diverse ziekenhuizen opgenomen nadat ze met legionella besmet zijn geraakt bij hun verblijf. Het hotel is inmiddels gesloten vanwege het einde van het zomerseizoen maar er wordt een grondig onderzoek uitgevoerd door de Catalaanse gezondheidsinstellingen.

Van groene naar blauwe gezonde gebouwen: Industrie 4.0

geplaatst op: 22 Sep, 2016

Voor vastgoedmanagers is de komende jaren niet alleen energiebesparing. Zij moeten meer rekening houden met verbetering van de kwaliteit van het leven en de gezondheid van de mens in de breedste zin.

Olympische lucht dodelijker dan Rio's water

geplaatst op: 10 Aug, 2016

De luchtkwaliteit van Rio de Janeiro blijkt nog erbarmelijker te zijn dan de Brazilianen in 2009 bij het binnenhalen van de Olympische Spelen voorspiegelden.

Legionellabacterie in Medisch Spectrum Twente: alle douchekoppen vervangen

geplaatst op: 20 Jun, 2016

ENSCHEDE - Medisch Spectrum Twente (MST) heeft ruim vijf maanden na opening van het nieuwe ziekenhuis alle douchekoppen in het gebouw alweer vervangen door nieuwe in verband met aangetroffen legionellabacterie in het leidingwater.

Vervuild bronwater oorzaak zieke kampeerders Ardennen

geplaatst op: 9 Jun, 2016

De 75 mensen die tijdens Pinksteren flink ziek werden op camping Villatoile in de Belgische Ardennen, hebben hun hoofdpijn, braakneigingen en diarree wel degelijk te danken aan het bronwater op de camping.

Kwart Nederland heeft klachten door vocht en te weinig frisse lucht

geplaatst op: 2 May, 2016

Kun je ziek worden van je eigen huis? Dat gebeurt vaker dan je denkt, schreef dagblad Metro vorige week. „Een kwart van de Nederlanders kampt met gezondheidsklachten door met name vocht en onvoldoende frisse lucht in huis.” De klachten zouden concentratiestoornissen, chronische verkoudheid en vermoeidheid zijn, maar ook het ontwikkelen van astma en allergieën.

Dijksma wil meer onderzoek naar fijnstof Schiphol

geplaatst op: 25 Apr, 2016

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat nog meer onderzoek doen naar mogelijke gezondheidsrisico's van het vliegverkeer voor omwonenden van luchthaven Schiphol. Ze schrijft dat woensdag aan de Tweede Kamer.

Scholieren in bedompt lokaal door slechte ventilatie

geplaatst op: 4 Apr, 2016

De verbetering van het binnenklimaat van scholen kostte de overheid tientallen miljoenen euro's, maar veel van de hightech-ventilatiesystemen werken helemaal niet. Scholieren zitten daardoor vaak nog in een bedompt lokaal.

Nederlands drinkwater profiteert van frisse buizen

geplaatst op: 14 Mar, 2016

De goede kwaliteit van het Nederlandse drinkwater heeft het tijdschrift Science gehaald (26 februari). Vijf wetenschappers (drie Amerikanen, een Brit en een Zwitser) vergelijken het drinkwatersysteem in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ze vragen zich af waarom de VS en het VK hun drinkwater nog steeds desinfecteren, om de groei van micro-organismen tegen te gaan. Is dat nodig? Nederland doet het niet.

Primeur in Arnhem: lantaarnpaal maakt de lucht schoner

geplaatst op: 7 Mar, 2016

Waarschijnlijk kijken we er over een paar jaar niet meer van op, maar vandaag heeft Arnhem de primeur. Op het Nieuwe Plein bij de Mandelabrug wordt vandaag de eerste lantaarnpaal met fijnstofvanger in Nederland in gebruik genomen. Dit innovatieve systeem zorgt voor een schonere lucht door fijnstof (smog) af te vangen. Wethouder Anja Haga (ChristenUnie) onthult de paal donderdag om 13.00 uur. In totaal zullen zes van deze palen in het Coehoorngebied geplaatst worden.

Vliegtuigpersoneel maakt zich zorgen over giftige lucht die we tijdens een vlucht kunnen inademen

geplaatst op: 25 Feb, 2016

Luchtkwaliteit in gebouwen is een belangrijk aspect voor de gezondheid van mensen. Bewoners en werknemers hebben recht op goede leefomstandigheden. Uiteraard geldt dit ook voor vliegtuigen….maar hoe is het gesteld met deze kwaliteit?

Amsterdam investeert 10 miljoen in gezonde schoolgebouwen

geplaatst op: 25 Jan, 2016

Voor het verbeteren van de schoolgebouwen is 11,5 miljoen beschikbaar, waarvan 1,5 miljoen door de schoolbesturen wordt bijgedragen. Het uitvoeringsplan is onderdeel van de ambitie om van 2015-2018 111 Amsterdamse schoolgebouwen te voorzien van gezonde lucht. Scholen die in de fijnstofzone liggen, hebben voorrang.

Sensoren in gebouwen optimaliseren legionella preventie

geplaatst op: 14 Jan, 2016

Afgelopen jaar heeft CAG Asset Management Nederland 7.500 sensoren in gebouwen gecontroleerd en gekalibreerd en meer dan 2.500 nieuwe sensoren in gebouwen geplaatst. De sensoren, die een onderdeel zijn van een TOA-meetsysteem, helpen bij het optimaliseren van legionella-preventie.

Personeel Reinier de Graaf klaagt over binnenklimaat

geplaatst op: 23 Dec, 2015

Droge ogen, luchtwegproblemen en hoofdpijn van personeel; het binnenklimaat in de nieuwbouw van het Reinier de Graafgasthuis in Delft laat te wensen over.

CAG en Vitens sluiten overeenkomst met Aqua2Dental

geplaatst op: 22 Dec, 2015

CAG Asset Management Nederland en partner Vitens zijn een samenwerking aangegaan met Aqua2Dental voor het geaccrediteerd uitvoeren van de periodieke controle van de waterkwaliteit voor tandheelkundige praktijken.

Ook moderne cv-ketel geeft risico op koolmonoxide

geplaatst op: 18 Nov, 2015

Ook moderne en regelmatig onderhouden cv-installaties geven een risico op koolmonoxide-ongevallen. 46 procent van dit soort ongevallen gebeurt met cv-installaties, bij het merendeel daarvan gaat het om moderne en goed onderhouden toestellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Ongekend gevaarlijke concentratie fijnstof gemeten in Noord-China

geplaatst op: 9 Nov, 2015

De fijnstofconcentratie in het noordoosten van China heeft bij het intreden van de winter een uiterst gevaarlijk niveau bereikt. De dichtheid van de fijnste fijnstofdeeltjes was in de stad Shenyang meer dan vierhonderd maal zo hoog als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanvaardbaar acht.

Lege bedrijfspanden vaak vol legionella

geplaatst op: 26 Oct, 2015

Amsterdam - Nu de huizen- en kantoormarkt weer op stoom komt, neemt het risico op legionella en andere ernstige luchtwegklachten toe. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na geluiden uit de installatiebranche.

Legionella bewoner Maria Mater in 't Veld

geplaatst op: 1 Oct, 2015

’T VELD - Een bewoner van woonzorgcentrum Maria Mater in ’t Veld is opgenomen in het ziekenhuis, waar een legionellabesmetting is geconstateerd.

Zorgen om dodelijke ultrafijnstof

geplaatst op: 28 Sep, 2015

Schiphol - De hoeveelheid ultrafijnstof rond Schiphol is zorgwekkend hoog. Vliegtuigen blijken bij start en landing tot 300.000 van deze zeer schadelijke nanodeeltjes per kubieke centimeter uit te stoten.

Legionella in douches sporthal Bredevoort

geplaatst op: 23 Sep, 2015

AALTEN - Bij de douches van een sporthal in het dorp Bredevoort in de Achterhoek is de legionellabacterie gevonden. De doucheruimten van Sportzaal Grachthuys zijn dicht. Het is niet bekend of bezoekers ziek zijn geworden.

Kunstenaar Cor Melchers overlijdt aan legionella

geplaatst op: 18 Sep, 2015

HUISSEN - Kunstenaar Cor Melchers (61) is dinsdagmorgen overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting. Waar hij die bacterie heeft opgelopen is niet bekend.

Tien doden door legionella in New York

geplaatst op: 11 Aug, 2015

Veteranenziekte- Alle waterkoelingstorens in New York moeten worden gecontroleerd en gedesinfecteerd. Met die maatregel probeert de Amerikaanse stad een uitbraak van de veteranenziekte in te dammen. Zeker honderd mensen in de stad zijn besmet met de legionellabacterie. Tien mensen zijn inmiddels aan de ademhalingsziekte bezweken, meldt The New York Times.

Gemeente Den Haag kiest voor CAG Asset Management Nederland

geplaatst op: 9 Jul, 2015

De gemeente Den Haag en CAG hebben een overeenkomst gesloten voor technische advies- en inspectiediensten. De overeenkomst is 6 juli 2015 ondertekend door de heer Hunnego, algemeen directeur Intern Dienstencentrum van de gemeente Den Haag en de heer Belle, algemeen directeur van CAG. Het betreft een strategisch partnership voor minimaal 4 jaar.

Het juiste klimaat voor betere leerprestaties

geplaatst op: 6 May, 2015

Kwalitatief onderwijs kan niet zonder een gezonde omgeving waarin kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. En dat is méér dan het kind fysiek en mentaal de ruimte bieden die talenten te ontplooien. Het heeft even zo veel te maken met een gezond binnenklimaat op scholen. Het is bewezen dat met een goede balans tussen licht, luchtvochtigheid, klimaat en CO2 in scholen, de leerprestaties van de leerlingen flink verbeteren. Investeren in een gezond binnenklimaat is dus investeren in een goed leerklimaat.

Legionella in sporthal Drachten

geplaatst op: 22 Apr, 2015

In een kleedkamer in sporthal De Drait in Drachten is een gevaarlijke vorm van de legionellabacterie aangetroffen.

Legionella in douches Alkmaarse basisschool

geplaatst op: 21 Apr, 2015

Douches van openbare basisschool De Kennemerpoort in Alkmaar zijn besmet geweest met legionellabacteriën. Dat blijkt uit een brief van de directie aan de ouders. Volgens adjunct-directeur Anja Beekman ging het om een milde soort maar moest de school het van ouders horen dat er een besmetting was geconstateerd. ,,Helaas hadden medewerkers van de gemeente verzuimd de school in te lichten", aldus de brief.

Meer koeien melken geeft meer fijnstof

geplaatst op: 16 Apr, 2015

Hij heeft zichzelf afgeleerd om zich, al fietsend door de stad Utrecht, voortdurend zorgen te maken over de lucht die hij inademt. Want dan heb je geen leven. 'Eigenlijk is Utrecht nog een betrekkelijk gunstige uitzondering, hier ligt de nadruk al sterk op de fiets en het openbaar vervoer', zegt Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht en het UMC en internationaal expert op het gebied van fijnstof.

RIVM onderzoekt dodelijke schimmel

geplaatst op: 7 Apr, 2015

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoek doen naar de aspergillus fumigatus, een schimmel waaraan jaarlijks vijftig mensen overlijden. De schimmelsoort is vermoedelijk resistent geworden door toepassing van middelen tegen schimmel in de industrie en landbouw. Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur donderdagavond.

Gezond binnenklimaat minstens net zo belangrijk als energie besparen

geplaatst op: 30 Mar, 2015

Het wordt tijd dat een gezond binnenklimaat hand in hand gaat met energie-efficiëntie. Dat was de belangrijkste conclusie tijdens de Healthy Building Day conferentie deze week in Brussel. Politici, onderzoekers, architecten en bewoners kwamen tot de conclusie dat onze woonomgeving nog een heel stuk gezonder kan. En eigenlijk ook moet.

CO2-metingen op scholen hard nodig

geplaatst op: 16 Mar, 2015

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, roept op om zo snel mogelijk grootschalig CO2-metingen te laten uitvoeren op scholen om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren. Dit stelt de installateursvereniging naar aanleiding van berichtgeving bij BNR Nieuwsradio over slecht functionerende ventilatiesystemen. Ook wil UNETO-VNI dat er een verplichting komt om bij nieuwbouw de prestaties van ventilatiesystemen bij oplevering te beproeven.

Print